Resepi Biskut Cornflakes Rangup

Assalamuaikum w.b.t dearies. Alhamdulillah masih diberi kesempatan lagi untuk menaip. Today i'd like to share another recipes, from kak yati, biskut cornflakes  yang terlajak rangup n sedapp masyaAllah  (eh?).. Bahan  untuk buat cookies ni pun senang saja, budak2 pun boleh buat. Anggar kos beli ni dlm  RM20. Kalau bahan ni dh sedia ada kt rumah,  esp telur, tepung jagung, badam , ceri, no need to buy it anymore unless mmg betul2 x ada dah jimat dah situ.  Resipi ni sepatutnya kena letak badam (optional) jadi badam takda, saya je bahan yang ada kat rumah. Sedap pun sedapp! Tapi risau juga kalau letak badam nanti kang, ada yang allergic. Jadi, better tak perlu letak. Lebih sedap dan cukup rasa dgn kesedapan cornflakes tu. Sebelum buat biskut, baca bismillah dulu dan selawat banyak2 tau. Insya-Allah biskut akan menjadi lebih sedap. Okay,  so here you are :)


Biskut Crunchy Cornflakes

Bahan-bahan
250g mentega (sy guna brand Buttercup) 
180g gula kastor
2 sudu teh Esen Vanilla 
2 biji telur kuning
210g tepung jagung 
200g tepung
1/2 sudu teh serbuk penaik 
160g cornflakes (dihancurkan)

Bahan untuk hiasan
50g badam (dicincang) - optional
Ceri berwarna-warni

Cara-caranya 

1. Pukul mentega + gula sehingga menjadi krim dan sebati. Gunakan mesin pengadun untuk dapatkan teksturnya yang rata. 

2. Kemudian, masukkan telur kuning + esen vanilla.

3. Masukkan tepung jagung, tepung, serbuk penaik secara perlahan-lahan. Seterusnya, masukkan cornflakes yang dihancurkan dan badam yang dicincang tadi. For this, uli je sampai jadi doh tak payah kacau guna mesin pengadun lagi.

4. Bentukkan ia menjadi bola/leper, dan letakkan pada loyang, susun jarak2 sikit sebab nanti biskut tu akan mengembang. Hiasi biskut tadi dengan ceri berwarna-warni.

5. Bakar selama 20 minit pada suhu 150C. Atau kalau nak agak rangup2 dan keperangan sikit, bakar selama 22-25 minit.

#TIPS: kalau nak dapatkan biskut yang sedap, gunakan butter. Jangan guna marjerin, nanti biskut jadi tak sedap dan rasa lain. 










No comments:

Post a Comment